Önceki yazılarımda bahsettiğim Alan adı ve barındırma hizmeti alma işlemlerini gerçekleştirdiyseniz artık güvenli WordPress kurulumu bölümüne başlayabiliriz. Barındırma hizmetini aldığınız firma e-posta ile ftp bağlantı bilgilerinizi (kullanıcı adı, şifre, ftp adresi gibi) vermiş olmalıdır. Eğer bu bilgiler elinizde yoksa e-postanızı ve spam klasörünü kontrol edin. Eğer bu bilgiler elinize ulaşmadıysa firma destek hattı ile iletişime geçin.
Barındırma firmasının verdiği bilgiler içerisinde iki adet Dns adresi de olmalıdır. Bu Dns adreslerini alan adınızı aldığınız yerdeki hesabınıza dns bilgilerine yazmanız gerekiyor. Bu konuda zorluk yaşarsanız alan adını tescil ettiğiniz firmadan destek alabilirsiniz. Her alan adı destekçisinin arayüzü farklı olduğu için bu noktada görselle anlatım gerçekleştiremiyorum.
Alan adı dns değişimleri zaman alacağı için, barındırma firmanız sunucu Ip adresleri ile hızlı bağlantı detaylarını paylaşmadıysa, bunları da isteyerek alan adının yönlendirilmesini beklemeyebilirsiniz. Bence beklemeyin.
WordPress kurulumunu bir kaç farklı şekilde yapabilirsiniz. Örneğin barındırma hizmetiniz “tek tıkla wordpress kurulumu” destekliyorsa, yönetim paneliniz (cpanel veya plesk) üzerinden Softaculous ile standart bir wordpress kurulumu gerçekleştirebilir veya ftp bağlantısı üzerinden manuel olarak WordPress dosyalarınızı yükleyebilirsiniz.
Ben bu yazımda mümkün olduğunca herşeyi manuel olarak yapma yolunu tercih edeceğim. Zira adım adım yapacağımız kurulum esnasında bazı ayarlar da gerçekleştireceğiz.
Alan adınıza Dns girişini yaptınız, barındırma firmanızdan ftp bağlantı bilgilerinizi de aldınız. İlk iş olarak ftp hesabınıza bağlanmanızı ve işlemlerinizi yapmanızı sağlayacak Filezilla Client programını indirebilir ve kurabilirsiniz. Programı kurduktan sonra; sol üst meüden Dosya ve alt menüsünden de Site Yöneticisi ‘ni açıyoruz.

Açılan pencereden Yeni Site düğmesine tıklıyoruz ve ekranda gördüğünüz gibi sol tarafta bulunan Sitelerim menüsüne yeni bir ftp bağlantı ekranı eklenmiş oluyor. Açılan ekranı şu şekilde dolduruyoruz;
Sunucu: Eğer alan adımız ile ilgili dns ayarlarımız etkinleşmişse alan adımızı, alan adı tescilcimizden dns girişlerini yeni yapmışsak, barındırma firmasından aldığımız sunucu IP adresiniz yazıyoruz.
Şifreleme: Bu alanı Olabiliyorsa TLS üzerinden açıkça FTP kullanılsın şeklinde bırakabilirsiniz.
Oturum açma türü: Normal
Kullanıcı adı: Barındırma firmamız tarafından verilen kullanıcı adımız.
Parola: Barındırma firmamız tarafından verilen şifremiz adımız.
Diğer alanlarda bir işlem yapmanız gerekmiyor. Tamam diyerek kaydediyoruz. Filezilla ana üst menüsünden Dosya altında bulunan Site Yöneticisi ‘ni çalıştırdığımızda kaydettiğimiz bilgilerinizi Sitelerim altındaki Yeni Site başlığında görebilirsiniz. İsterseniz Yeni Site ismini de değiştirebilir ve alan adınız yapabilirsiniz.
Site Yöneticisine eklediğimiz yenisite bağlantımızı seçerek “bağlantı kur” düğmesine tıkladığımızda, eğer bilgilerimizi doğru girdiysek barındırma hesap alanımıza bağlanmış olacağız. Buraya kadar sorunsuzca geldiysek ve bağlantımızı sorunsuz kurabiliyorsak, Ftp ve Filezilla ile işimize biraz ara veriyoruz. WordPress kurulumuna başlamadan önce veritabanımızı oluşturacağız.
Barındırma (hosting) firmanızdaki hesabınıza giriş yapın ve Cpanel Yöneticinizi açın. Ben Cpanel üzerinden konuyu anlatacağım, Plesk kullananlar aynı işlemleri yapan benzer menüleri fark edecekler ve işlemlerini yapabileceklerdir. Cpanel girişiniz için tekrar bir şifre sorgusu ile karşılaşabilirsiniz. Barındırma firmanızdan gelen e-postalara bakarak Cpanel giriş bilgilerinizi (barındırma giriş bilgilerinizle aynıdır) bulabilirsiniz. Ancak genelde, barındırma hesabınıza girdiyseniz Cpanel girişiniz doğrudan gerçekleşir. Cpanel erişiminde sorun yaşarsanız barındırma firmanızdan destek isteyiniz.
Cpanel’e girdiğimizde arama çubuğuna veri yazarak MySql Veritabanları bağlantısını bulunuyor ve tıklıyoruz.

Açılan MySql Veritabanları sayfasında Yeni Veritabanı Oluştur kısmına geliyoruz. Bu alanda veritabanımızı oluşturmak için bir isim belirleyeceğiz. Burada belirleyeceğiniz isim ile ilgili tavsiyem; büyük küçük harf ve sayı karışımı en az 8 karakterden oluşan anlamsız bir isim belirlemenizdir. Bu ismi ileride hatırlamanız gerekmeyecek, sistem otomatik olarak kullanacak. Ancak ileride WordPress kurulumu için bir defa kullanacağımız için bir notepad dosyasına kaydetmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki görselde kullanılana benzer bir isim belirleyebilirsiniz.
Not: Veritabanı isminizi kopyalarken, belirlediğiniz isim uzantısının başındaki, gri alanda bulunan ve size üzerinde değişim imkanı sunulmayan, benim siyah ile kapattığım kısmı da kopyalamalısınız. Örneğin: ismim_f8Kx3mx9W

Not: ilerideki işlemlerimizde kullanacağımız için bu ekranda oluşturacağımız tüm bilgileri bir notepad dosyası içerisine kaydetmeniz gerekmektedir.
Veritabanı ismimizi verirken özel karakterleri de kullanabiliriz. Ancak bazı durumlarda sorun oluşma ihtimali sebebiyle sadece küçük büyük harf ve sayı kombinasyonunu kullanmanızı tavsiye ederim. İsminizi belirledikten sonra Veritabanı Oluştur düğmesine tıklıyoruz.
Veritabanımızı oluşturduk. Şimdi de bu veri tabanımıza erişim sağlayacak olan kullanıcı ve şifresini belirlemek üzere MySQL Kullanıcıları başlığı altındaki Yeni Kullanıcı Ekle kısmına geliyoruz.

Burada belirleyeceğimiz isim ve şifreyi ileride hatırlamamız gerekmeyecek. Sistem otomatik olarak kullanacak ancak veritabanı ismimiz gibi buradaki bilgileri de aynı notepad dosyası içerisine düzenli şekilde kaydetmenizi öneririm. WordPress kurulumunda bir kere bu bilgileri kullanacağız.
Not: Veritabanı isminizi kopyalarken, belirlediğiniz isim uzantısının başındaki, gri alanda bulunan ve size üzerinde değişim imkanı sunulmayan, benim siyah ile kapattığım kısmı da kopyalamalısınız. Örneğin: ismim_kullaniciadi
Kullanıcı adını belirlerken büyük küçük harf ve sayı kombinasyonundan oluşan ve yine en az 8 karakterli şekilde tanımlamanızda yarar var.
Şifre kısmına geldiğimizde yan tarafta görünen Şifre Oluştur düğmesine tıklayarak ilgili aracı kullanmamız yararlı olacaktır. Şifre Oluştur düğmesine tıkladığımızda gelen ekranda Gelişmiş Seçenekler linkine tıklıyoruz. Aşağıdaki görseldeki gibi 18 karakter uzunluğunda, alfabetik ve alfabe dışı her ikili seçenekleri de kullanacak şekilde seçimimizi yapıyor, ardından da bir kaç kez Şifre Oluştur düğmesine tıklıyoruz. Oluşturduğumuz şifreyi de yukarıda bahsettiğim diğer bilgilerle birlikte notepad dosyamıza kaydediyoruz. Bu şifreyi güvenli bir yere kopyaladım seçeneğini işaretleyerek Şifre Kullan düğmesine tıklıyoruz.

Kullanıcı Adı ve Şifre kısımlarını doldurduğumuza göre Kullanıcı Oluştur düğmesine tıklayabiliriz. Veritabanımızı ve bu veritabanına giriş yapmak için kullanacağımız kullanıcı adı ve şifremizi oluşturduk.
Geriye sadece oluşturduğumuz kullanıcıyı, oluşturduğumuz veritabanı ile ilişkilendirmek kaldı. Şimdi bu işlemi gerçekleştirelim.