Bir önceki yazımda barındırma (hosting) hizmeti alımını konuştuğumuz yazı dizimde şimdi Cloudflare hesap açma üzerinde duracağız.
Öncelikle kısaca Cloudflare nedir sorusuna cevap verelim. Cloudflare alan adınız ile orijinal internet sitenize ait orijinal içeriğiniz (barındırma hizmeti aldığınız hosting sunucuları) arasına yerleşen bir sistemler bütünüdür. Bu hizmetler içerisinde site hızlandırma özelliği olarak; Cache (belleklendirme) ve Minify (Sıkıştırıp küçültme), Firewall (güvenlik duvarı) kuralları, Ddos koruması, ücretsiz SSL hizmeti gibi bir çok farklı ve yararlı özellikler bulunmaktadır. İleride hepsini tek tek detaylıca inceleyeceğiz.
Barındırma hizmetimizi aldık ama daha sitemizi kurmadan neden Cloudflare hesabı açıyoruz diye düşünebilirsiniz. Alan adımızı yönlendireceğimiz ve tüm trafiğimizi üzerinden geçireceğimiz Cloudflare bize site güvenliği ve itibarı ile ilgili çok önemli bir özellik olan SSL gibi bazı ücretsiz hizmetler sunuyor. Bu hizmetleri kullanmak ve sitemize entegre etmek amacıyla bazı ayarları yapmamızda yarar var.
NOt: YAZI SONUNDA GÖRÜŞLERİNİZİ BENİMLE PAYLAŞMAYI LÜTFEN İHMAL ETMEYİN. BU SAYEDE SADECE YAZI İÇERİĞİMİ VE ANLATIMIMI DEĞİL, HER KONUDA BEN DE KENDİMİ GELİŞTİRME İMKANI BULABİLİRİM.
Alan adımızı Cloudflare hesabımıza eklemeden önce, alan adımızı aldığımız firmadaki hesabımıza giriyor ve barındırma hizmeti aldığımız hosting firması tarafından verilen server adreslerini alan adımızın kayıtlarına giriyoruz. Bu işlem her kayıtçıda farklı sayfalarda olduğu için görsel olarak anlatamıyorum. Alan adınızı aldığınız firmadan destek alabilirsiniz. İşlemin yapıldığını ve aktifleştiğini alan adınızı yazdığınızda barındırma firmanıza ait bir sayfanın açılmasından anlayabilirsiniz. Bu işlem bir miktar zaman alabilir. Bazen 24 saat dahi sürebilir. Burada doğrudan ICANN kayıtçısı bir firmadan alan adı almanın yararını görebilir ve daha hızlı şekilde sonuca ulaşabilirsiniz.
Hesabımızı açmak için öncelikle Cloudflare.com adresine giriyor ve sağ üst köşede bulunan Signup bağlantısına tıklıyoruz. Açılan sayfada kullanacağımız e-posta adresimizi ve ardından şifremizi yazıyor ve Create Account düşmesine tıklıyoruz.

Hesap açma işlemimiz tamamlandı. E-posta adresimizi ziyaret ederek Cloudflare’den gelen e-postaları kontrol etmemiz faydalı olacaktır. Hesap oluşturma işlemi sonrasında karşımıza hemen ilişkilendireceğimiz alan adını soran bir ekran gelecektir. Bu alanda Add Site düğmesine tıklıyoruz.

Karşımıza gelen alan adı giriş ekranına hesabımız ile ilişkilendireceğimiz alan adımızı yazıyoruz. Burada alan adının başına www veya http gibi başlangıçları eklemeden sadece alan adını ve uzantısını yazıyoruz. Örn: yazaninsan.com

Alan adımızı yazıp Add Site düğmesine tıkladığımızda karşımıza Cloudflare tarafından sunulan hangi hizmet paketini kullanmak istediğimizi soran bir alan geliyor. Burada ücretsiz hizmetlerden yararlanmak için en allta bulunan Free başlıklı alana tıklıyor ve Continue diyoruz.

Alan adımızı girdikten ve Continue dedikten sonra karşımızı şöyle bir sayfa gelecek ve beklememiz gerekecek. Cloudflare alan adınıza ait dns kayıtlarını okuyarak gerekli düzenlemeleri otomatik olarak yapacaktır.

İşlem tamamlandığında karşımıza aşağıdaki bir ekran gelecek. Burada alan adımız ile ilgili Cloudflare tüm işlemleri otomatik olarak yapmış olacaktır. Nadiren de olsa bazı düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Bu konularda hiç uğraşmadan barındırma firmanızdan ve alan adı kayıtçınızdan destek isteyin. Sorunları kendileri halledeceklerdir.

Bu ekranda da Continue diyerek devam ediyoruz. Temel Cloudflare işlemlerimiz ve site ekleme işlemimiz tamamlandı. Artık geriye ayarlarımızı yapmak kaldı.
Not: Sonraki yazılarımda tüm Cloudflare özellik ve ayarlarından tek tek detaylıca bahsedeceğim için, bu yazımda sadece temel hesap ayarlarını ve ilk hızlı konfiguürasyon ayarlarını anlatacağım.
Hızlı konfigürasyon ayarlarını yapmak üzere devam ediyoruz.