Alan adı alma konusuna girmeden önce kısaca alTürkçe karşılığı olarak Alan Adı dediğimiz domainname; internet sitelerinin asıl erişim adresleri olan IP adreslerinin hatırlanma zorluğunu ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen DNS (Domainname System – Alan Adı Sistemi) teknolojisinin bir sonucudur. Bu teknoloji ile her ip adresi bir alan adı ile ilişkilendirilir ve bu alan adı girildiğinde DNS servisi arka planda belleğinde bulundurduğu alan adı ile ilişkilendirilmiş ip adresine kullanıcıyı yönlendirir. Böylelikle istediğimiz internet sayfasına erişmiş oluruz.
Wikipedia Domainname (Alan Adı) nedir sorusuna şu şekilde cevap vermektedir;
Bir Web sitesinin İnternet’teki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir İnternet kullanıcısı Web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir.
wikipedia
Bizler de yeni kuracağımız internet sitesi için uygun ve bir başkası tarafından alınmamış bir alan adı bulmalıyız. Bu konuda önümüzde öncelikle iki seçenek bulunuyor; com ve com.tr. Eğer bir organizasyon, dernek veya vakıf için kullanılacaksa org ve org.tr uzantıları mutlaka alınmalıdır. Ancak yine de com ve com.tr uzantısının imkan varsa alınmasını da tavsiye ederim.
Com.tr alan adları; Kendiniz veya şirketiniz adına bir alan adı alacaksanız (adimsoyadim.com veya firmaismi..com gibi) almanızı önerdiğim uzantıdır. Com.tr alan uzantıları eskiden sadece nic.tr (artık Metunic ) adresinden alınabilirken, artık farklı tescilcilerden de alınabiliyor. Com.tr adreslerin tescillenmesinde bazı belgeleri sunmanız gerekiyor. Kişisel isim tescilleri için nüfus cüzdanı, şirket adına tescillerde vergi levhası gibi.
Com alan adları; Dünya genelinde en çok kullanılan alan uzantılarıdır. Mutlaka almanızı öneririm.
Alan adı “almak” şeklinde telaffuz etsek de aslında yaptığımız “kiralamak”tır. Zira alan adlarını 1 – 10 yıl arası ödemesini yaparak kullanım hakkını alıyor yani kiralıyoruz. Yıllık ödemesi yapılmayan alan adları kullanım hakkımızdan düşüyor ve sitemiz ile bağlantısı koparılıyor.
Alan adı kiralamak için öncelikle bir tescilci (Registrar) seçmeniz gerekiyor. Tescilciyi seçerken sadece fiyata odaklanmamalısınız. Bir tescilci seçerken;
- Güvenilir olmalı ( Gelecekteki varlığı hakkında şüphe uyandırmayan, uzun süredir hizmet veren)
- Hizmet kalitesi ve içeriği yeterli olmalı (Her tescilci ana tescil sistemi ile kullanıcıları arasında çalışan, kullanıcılarının alan adı işlemlerini yapmasını sağlayan yazılımı kendisi oluşturmaktadır. Bu yazılımların yeterliliği, stabil ve verimli çalışması önemlidir.)
- Mümkünse doğrudan ICANN kayıtçısı olmalı (Bu durum alan adınız ile ilgili yapacağınız işlemlerdeki “etkinleşme” hızını etkilemektedir. Bağlantısını verdiğim listede Türkiye şeklinde aratarak firmalara ulaşabilirsiniz),
- Tabiiki de uygun fiyatlı olmalı gibi farklı konulara dikkat etmenizde yarar var.
Alan adı belirleme
Alan adı alma işlemine geçmeden önce amacınıza uygun bir ad belirlemeniz gerekir. Adınızı alırken elbette dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Bu konuların çoğu alan adınız aracılığı ile size ulaşmak isteyecek kişilere kolaylık sağlamasıyla ilgilidir. Bunun dışında indexlenme ve seo temelli, yani arama motorlarının “sevdiği” özelliklere uygun, olması gibi farklı konularda vardır.
Genel olarak şunlara dikkat edilmelidir;
- Uzantısı işinize uygun olmalı, (Örn; org uzantısı organizasyonlar tarafından kullanılır)
- Açacağınız sayfanın içeriğini anlatmalı,
- Mümkün olduğunca kısa olmalı,
- Mümkünse tek kelime olmalı,
- Akılda kalıcı olmalı,
- Telaffuzu kolay olmalı ,
- Yazması kolay olmalı,
- Tire (-) gibi karakteri ve sayılar mümkünse kullanılmamalı,
- Farklı uzantıları (net, com.tr, org vb) ile zaten isim yapmamış olmalı,
- Ticari olarak kullanacaksanız faaliyet alanınıza, ürettiğiniz veya sattığınız ürüne, sektörüne ve hatta işyeri konumunuza uygun olmalı,
- Uygun olduğunu düşündüğünüz farklı adlar da varsa, birden fazla ad alarak tek bir ana alan adınıza yönlendirmeli,
- Kullanımdaki bilinen başka bir alan adını andırmamalı,
- Mümkünse sosyal medya platformlarında hesap adı olarak kullanılabilmeli,
- Daha önce kullanılmış bir olmamalı, (Olumlu bir geçmişi varsa satın alınabilir)
- Aynı yerden hem alan adı hem de barındırma (hosting) hizmeti alınmamalı (ben hep sorun yaşadım.)
- Ve akla gelmeyen veya sizin durumunuza özel bir çok farklı kriter…
Alan adınızı ve tescilcinizi belirlediyseniz artık geriye satın alma işlemi kalıyor. Tescilcinizin sayfasına girin, adınızı aratın ve eğer “Bu alan adı kullanımdadır” gibi bir sürpriz ile karşılaşmazsanız ödemenizi yaparak kaydınızı gerçekleştirin. Bu sürpriz ile karşılaşırsanız, maalesef tüm isim belirleme stratejinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekecektir.
Alan adımızı aldığımızı fark ederek, artık bir sonraki yazımda kuracağımız internet sitesini barındıracak hosting hizmetini konuşmak üzere şimdilik hoşçakalın.
YAZI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİZİ YORUMLAR KISMINDA PAYLAŞMAYI LÜTFEN İHMAL ETMEYİN. BU SAYEDE SADECE YAZI İÇERİĞİMİ VE ANLATIMIMI DEĞİL, HER KONUDA BEN DE KENDİMİ GELİŞTİRME İMKANI BULABİLİRİM.
” Baki kalan bu kubbede, bir hoş seda imiş. “
Baki